Te is kiszolgáltatottnak neveled a lányod?

Eredetileg nem innen akartam közelíteni a kérdést, de az utóbbi napok történései különös felhangot adtak a témának… A családon belüli erőszak törvényi tényállássá minősítése miatt kirobbant politikai és társadalmi vita ugyanis felszította a hamu alatt izzó parázst. Hogy ki és hogyan és mit gondol arról, hogy a nőknek mi lenne a szerepük, vagy sarkosabban fogalmazva a dolguk a magyar társadalomban. Akár a női szerepek, akár a családon belüli erőszak témáját nézem mindkettőre azt tudom mondani: igenis sokat, mit ne mondjak, rengeteget segítene a kérdésben, ha a lányokat is megtanítanák bánni a pénzzel, mi több, önálló pénzügyeik lehetnének. Éppen a fenti témák létezése a bizonyíték arra, hogy a nő anyagi függetlensége szükséges – a nők védelme érdekében. Hogy miért, arról írok egy pár keresetlen szót, bővebben meg egy egész előadást fogok róla tartani szombaton (09.22) a CoachOK Szakmai Egyesület Nőiség tabuk nélkül c. nyílt napján, ahová a belépés – éppen nyílt nap volta miatt – ingyenes, tehát bárki jöhet.

De tedd a szívedre a kezed, ha lányos anyuka/apuka vagy: Te mennyire neveled anyagilag is függetlennek a lányodat? Ha nem eléggé, vagy azt sem tudod, miért olyan fontos ez, akkor olvass tovább. Ha tudod, de fogalmad sincs, hol kezdj neki, akkor is. 

Volt egy nagyon gyakran visszatérő mondat, amely szinte minden tudósításban szerepelt, amely a családon belüli erőszak háttérinformációit dolgozta fel: a nők maguk sem képesek sokáig szabadulni az erőszaktevőtől, mert ki vannak szolgáltatva neki, függnek tőle, ráadásul többféle módon – érzelmileg, fizikai erőfölény okán, pénzügyi függőség miatt, stb… Vagyis addig, amíg a nők nem tudnak anyagilag függetlenek lenni a pasitól, addig ez a veszély fennáll.

Miért olyan fontos, hogy a nők pénzügyileg függetlenek legyenek – akár egy párkapcsolatban is? 

  • Mert a nők anyagi függetelensége nem egyenlő azzal, hogy a párnak ne lehetnének közös céljai, vagy hogy ne lehetne közös kasszát vezetni – aki mást állít, az nemes egyszerűséggel vagy csak tájékozatlan a témában, vagy simán csak hazudik.

    foto: saját montázs

  • Mert a nő sokkal többször kerülhet olyan élethelyzetbe, amikor egy kétkeresősre tervezett életvitelt kell egymagának fenntartania – a kisebb fizetésből. Erről is írtam már korábban itt, úgyhogy most nem részletezném külön, de elég, ha csak a válásra, megözvegyülésre, idős szülők ápolására, stb. gondolsz.
  • Mert kiszolgáltatottnak lenni – mindegy, milyen értelemben – rohadtul nem jó dolog. Én is voltam már kiszolgáltatott, mint szerintem minden nő, elég, ha csak a GYES időszakára gondolsz. Nőként pénzkereset nuku, mert a GYES az éhenhaláshoz sem elég, tehát totál a férj/élettárs keresetére épül a család megélhetése. Na, ekkor szoktak félrecsúszni a legtöbbször a dolgok az erőszakban élő családokban – már csak ezért sem hiszem, hogy a gyerekszülés lenne a tuttirecept a családon belüli erőszak ellen -, de ha nem is jön az erőszak, akkor is megalázó a nőnek, hogy így ki legyen szolgáltatva. Ha meg még kapja a megjegyzéseket is, akkor meg ne is csodálkozzon rajta senki, hogy inkább visszamegy a nő dolgozni, mihelyst teheti…

Mit jelent az, hogy anyagilag is független egy nő egy stabil párkapcsolatban? 

Nem, nem azt, amitől a legtöbb férfi fél, hogy a nő keres többet. Érdekes módon az a tapasztalatom, hogy a pasik ettől sokkal jobban félnek, mint attól, hogy a nő esetleg eltapsolja az egész keresetét magára. Miért? Mert mióta kitört az ipari forradalom, azóta egyfolytában azt sulykolják a pasikba, hogy ők a családfenntartók (ezt mondjuk, már korábban is sulykolták, csak nem volt belőle probléma, mert a melót ugyan a pasi irányította, szervezte, és fizikai erőnléte miatt nagyobb szerepet is vállalt az alapvetően fizikai munkára épülő társadalomban) és ez azt jelenti, hogy ők keresnek többet. Vagyis a családfenntartói szerepet pénzben mérik.

A coach (köz)beszól:

Te mitől érzed Magad családfenntartónak? Ha férfi vagy, miért érzed kötelezőnek, hogy ez a szerep Rád háruljon? Mi történne, ha a feleséged keresne többet? Kitörne a vihar, vagy a III. világháború? Rád szakadna az ég? Elveszítenéd azt, amitől férfinak, családfenntartónak érzed Magad? 

Akárhogy nézem is, a férfiúi identitás sarkallatos pontja, hogy ő legyen a családfenntartó, és ebéli minőségében ő keressen többet. Vagyis a legtöbb férfi úgy érzi, a férfiúi mivoltát vonják kétségbe, mi több, semmisítik meg, ha nem ő viszi haza a több pénzt. Úgyhogy ez egy kényes pont, hölgyeim, kéretik ennek megfelelően kezelni is!

A másik félelem, mint már említettem, hogy ha a nő úgymond anyagilag független, az azt jelenti, hogy megszűnnek a közös célok, amelyekért anyagilag is közösséget vállalnak a pár tagjai, mert a női anyagi függetlenség csak egy anyagi önzést jelenthet, vagyis azt, hogy amit a nő megkeres, afölött csak ő rendelkezhet. Legalábbis az eddig megkérdezett férfi ügyfeleim mind ezt mondták.

Igazából nem értem, miért, mert ők magukat többé-kevésbé függtelennek tartották anyagilag. Mindegyiküknek – kivétel nélkül – volt olyan része a fizetésének, amely felett ő maga rendelkezett még akkor is, ha a közös bankszámlára folyt be a fizetése. De soha nem gondolta, hogy a feleségének meg kellett volna kérdőjeleznie azt, hogy ő önállóan dönt a pénz egy részének az elköltéséről. (Ha netán mégis megkérdőjelezte a nő, akkor borítékolható volt a kiadós tányércsörgés is.) Ettől függetlenül a rendszer működött – kisebb-nagyobb döccenőkkel, de működött.

Mikor megkérdeztem, hogy ha ez vele működik, akkor a feleségével és a felesége keresetével is működtethető lenne-e így a rendszer, akkor a döbbenet után szinte azonnal fordult ki mindannyiuk szájából a válasz, hogy tulajdonképpen igen. Nem tudtak egyetlen épkézláb okot sem megnevezni, hogy miért is ne. És láttam rajtuk, hogy még fél órával a kérdés elhangzása után is ezen jár az agyuk, pedig közben még lett volna más megbeszélnivalónk is…

A coach (köz)beszól: 

Azt mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy a felmérés nem reprezentatív jellegű, és meglehetősen empírikus volt, tehát tudományos következtetéseket ne vonjunk le belőle. De jelzésértékűnek nagyon jó!

foto: freedigitalphotos.net

Szóval az, hogy egy nő anyagilag független egy párkapcsolatban, azt jelenti, hogy

  • van olyan része a keresetének, bevételeinek, amely fölött ő maga rendelkezik – azaz nem az a legnagyobb pénzügyi döntése, hogy hoygan ossza be egy hónapra a kosztpénzt, vagy hogy kifizeti-e a rezsit…
  • ebből meg tud alapozni magának tartalékot, megtakarítást, befektetést – amelynek kedvezményezettje természetesen úgyis a férj/élettárs, illetve a gyerekek lesznek
  • ugyanúgy ő is beleadja a maga részét a közös kasszába ezekből a bevételekből, mint a férj/élettárs – tehát igenis hozzájárul a közös célok kitűzéséhez és megvalósításához

Ennyit jelent és nem többet. Az, hogy a nő vesz magának egy jobb ruhát, ugyanúgy a közös családi költségvetés része, mintha apu vesz magának egy rekesz sört. De egy olyan anyagi háttér felépítése, amely akkor is biztonságot ad, ha netán gyökeresen megváltozik az élete, az már nem. És jelentem, ez ajánlott a pasiknak is. Mert akkor a családon belüli erőszak egy másik, mostanában sokszor idézett anyagi függőségből eredő forgatókönyve sem játszódhat le, hogy válás esetén a férfi hajléktalan lesz, mert a gyereknevelésből vállalt nagyobb részvétel okán neki ítélik a közös lakást…

Úgyhogy lehet közös függetlenséget alapozni, hölgyeim és uraim! Szerinted is lehet a pénzügyi intelligencia a párkapcsolatokra jó hatással? És ha igen, akkor Te eszerint neveled a lányod? 

Tetszik? Oszd meg! Kritizálod? Kommentáld! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös!

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube