Játékos pénzügyi nevelés karácsonyra – MatekKocka

Pénzügyi nevelés karácsonykor? Nehogy már! Játsszatok! Egyszerűen és simán csak érezzétek jól Magatokat együtt! És Neked sem muszáj mág karácsonykor is ezer százalékon a mindig szolgálatban lévő szülőt hoznod. Ne nevelj, csak vegyél részt a gyereked életében, az ünnepben, a játékban! Ha eközben a gyerek még tanul is valami hasznosat, az már csak hab a tortán.

 

 

Pénzügyi nevelés karácsonykor – dobókockákkal? 

 

Bizony, pénzügyi nevelés, karácosnykor és dobókockákkal – és nem is akármilyen dobókockákkal! Van benne szokásos is, de olyan is, amit egészen biztosan nem láttál még soha.

 

Ez pedig a MatekKocka, alias MatheDice, amire szintén az Okosjáték boltjában bukkantam rá.

 

Pénzügyi nevelés karácsonykor? Nem, sokkal inkább játék! A pénzügyi intelligencia már csak hab a tortán.

fotó: okosjatek.hu

 

A játék leírása szerint ez a gyerekek első mentális matematikai játéka – bármit is jelentsen ez. Az viszont kétségtelen tény, hogy nem csak a szigorúan vett számolási-matematikai képességeket teszi próbára a játék.

 

Mitől lesz pénzügyi játék a MatekKocka? 

 

A lényege, hogy van öt darab hagyományos, hatoldalú dobókocka, és egy, egyáltalán nem hagyományos, tizenkétoldalú(!). Mindegyikkel dobni kell egyszerre. Ami a tizenkétoldalún kijön, az a célszám. Ezt kell majd mindenféle matematikai műveletek útján elérni, kiszámolni a hagyományos, hatoldalú kockákkal kigurított számokból. Lehet csak két kockából is elérni, de lehet olyan kombinációt is keresni, amelyhez mind az öt darab hatoldalú kockát felhasználjuk egy többszörös műveletben. (Na, ehhez már nem árt, ha a gyerek túlvan az első osztályon, és itt lehet már a felnőtteknek is elgondolkodni.)

 

Jó, ha gyorsak vagyunk a kombináció kiötlésében, mert a kombináció kitalálása bekiabálásos alapon megy. Ha ugyanis valaki kitalálja, hogyan, milyen matematikai művelettel tudja a hatoldalú kockákkal elérni a célszámot, akkor azokat a hatoldalú kockákat, amelyek az ő kombinációjában szerepeltek, kiveszi a játékból. Így a többiek már csak abból gazdálkodhatnak, ami maradt. Ha már nem maradt olyan és/vagy annyi kocka, amelyből valamilyen matematikai módon elérhető lenne a célszám, akkor annak a körnek vége. A kör végén minden begyűjtött kocka egy pontot ér, amelyet a pontozósávon vezet minden játékos. Ezért is érdemes olyan kombinációkon gondolkodni, amelyhez minél több kocka szükséges, mert ezzel nemcsak pontot gyűjtünk, hanem megakadályozhatjuk a társak pontgyűjtését is.

 

Mi ebben a pénzügyi nevelés? 

 

Az, hogy remekül lehet használni a pénzügyi nevelés során úgy, hogy a gyerek nem nevelésnek, még kevésbé hegyi beszédnek értékeli, érzékeli jószándékunkat.

 

Milyen készségeket, képességeket tesz próbára a MatekKocka?

 

  • matematikai képességeket – márpedig a pénzügyekben a négy alapművelet meglehetősen hangsúlyos.

 

  • logikai képességeket

 

  • kombinációs képességeket

 

  • taktikai gondolkodást

 

  • megfigyelő képességet

 

Kifejezetten pénzügyi neveléshez akarsz ajándékot karácsonyra?

Azt is megszerezheted, mert most itt vannak a Pénzmesék és a Kamaszkassza szerzői csomagok – karácsonyi változatban! ›››

Szerzői csomagok – Christmas Edition

A meglepetéscunamiért kattints a képre! 

Karácsony és pénzügyi nevelés

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube