Játékos pénzügyi nevelés karácsonyra – Találd ki!

A pénzügyi nevelés lehetséges karácsonykor is, mégpedig úgy, hogy az egész család jól szórakozik, ahogyan az karácsonykor egy családi programhoz illik. Ezúttal egy olyan társast hoztam, amit már a nagyobb ovisokkal és a dédimamával is együtt lehet játszani, mert hihetetlenül egyszerű a játékszabálya (még egy ovis is simán megérti), és felnőtteknek is szórakoztató. 

 

 

Pénzügyi nevelés karácsonykor – kitalálóssal? 

 

A Guess who? – Találd ki?  igazi rapid társas, nagyjából egy negyed óra elég egy körhöz, úgyhogy egy egész estét csak úgy lehet kitölteni  vele, ha sokszor játsszátok egymás után. Ezért cserébe viszont pörgős az egész, vagyis nincs az a középsős-nagycsoportos kisgyerek, akinek le ne lehetne kötni vele az érdeklődését.

 

Egy nagy hátránya van: csak ketten játszhatják. A többieknek várniuk kell a sorukra, ha éppen a karácsonyfa tövében támad kedve a családnak egy ilyet játszani. A nézelődőknek ráadásul addig hallgass a neve, mert még ha merő jószándékból is, de belekotyognak, akkor a két játékos közti dinamikát egy fél szóval is képesek kinyírni.

 

Játékos pénzügyi nevelés karácsonykor - kitalálóssal

fotó: okosjatek.hu

 

Mitől lesz pénzügyi játék a Találd ki? 

 

Van a pénzügyekben olyan helyzet, amikor jól kell tudni kérdezni. És figyelni a részletekre. Amikor össze kell tudni rakni a részleteket egy összefüggő rendszerré. Képzeld el azt a szituációt, hogy ülsz a biztosítási üzletkötővel szemben, és meg akarod tudni, hogy valóban az-e a megfelelő biztosítás a számodra, amit ő eléd tett! Hogyan tudnád ezt meg? Csak kérdésekkel. Ez az a helyzet, amikor néhány jó kérdés keserű pénzügyi következményektől menthet meg. De ilyen az is, amikor pl. egy befektetési termékkel kínálnak meg, és ki kell derítened, hogy tényleg Neked való-e az ajánlat, vagy csak Rád akarnak tukmálni valami olyat, amivel egyedül az üzletkötő jár jól.

 

Mi ebben a pénzügyi nevelés? 

 

Ami miatt ez a játék pont egy otthoni pénzügyi nevelési játéktárban szerepel, annak az az oka, hogy van itt egy pár olyan képesség, készség, amelyet a játék fejleszt, és a pénzügyi intelligencia csiszolásához is kellenek. Ezek a következők:

 

  • megfigyelő képesség

 

  • kombinációs képesség (tulajdonságok kizárásával a maradó tulajdonságok kombinálásával)

 

  • kérdezéstechnika – itt ugyanis csak eldöntendő kérdésekkel lehet operálni, kicsit olyan, mint egy vizuális barkochba. Ez nehezíti a játékot, hiszen kiegészítendő kérdésekkel egy válasszal sokkal több információhoz lehet jutni. (Erre nem árt felhívni a gyerek figyelmét is, hogy érezze a különbséget, és így is tanuljon kérdezni!)

 

Plusztipp

 

Ennek a játéknak van egy kifejezetten a kérdések különbözőségére alapozó változata. Ez pedig a Mire gondoltam? nevű játék.

 

A játékosok közül egy valaki gondol valamire. Ez a nagymamája fali kakukkos órájától kezdve a kedvenc kiskutyája születésnapjáig bármi lehet. A feladat az, hogy a többiek kérdések révén rájöjjenek, mire is gondolt a társuk.

 

Lehet úgy is játszani, hogy csak egy valaki kérdezhet, de úgy is, hogy körbe jár a kérdés joga egy előre eldöntött sorrendben. Aki elsőként kitalálja, hogy mire gondolt a játékostárs, az nyer. Ha csak a soron lévő játékos kérdezhet, akkor a többiek csak akkor szólalhatnak meg, ha a kapott válaszok alapján megfejtésük van. További nehezítés lehet, hogy aki egyszer már rákérdezett, de nem volt jó a válasza, az kiesik a játékból, és nem játszhat tovább.

 

Kifejezetten pénzügyi neveléshez akarsz ajándékot karácsonyra?

 

Azt is megszerezheted, mert most itt vannak a Pénzmesék és a Kamaszkassza szerzői csomagok – karácsonyi változatban! ›››

Szerzői csomagok – Christmas Edition

 

A meglepetéscunamiért kattints a képre! 

Karácsony és pénzügyi nevelés

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube