Még mindig nem könyv… dec17

Tags

Related Posts

Share This

Még mindig nem könyv…

Jócskán benne vagyunk az adventben, csúcsra jár a karácsonyi ünnepkör – és vele sok szülőnek a karácsonyi dili. Eltökélt szándékom, hogy az ajándékozás ne agybaj, hanem kellemes dolog legyen, ezért próbálok némi segítséget is adni, hogy sok legyet üthess egy csapásra: az ajándék legyen hasznos, vagyis nagyobb korában is elővehesse a gyerek, és tanuljon is belőle, legyen szórakoztató, vagyis a gyerek ne unja, éppen ezért ne porosodjon a szekrény mélyén, no meg az sem baj, ha pénztárcabarát, vagyis nem kell feltétlenül anyagilag tönkremenned bele, hogy megveszed. Éppen ezért folytatom karácsonyi ajánlómat – a család pénzügyi intelligenciájának üdvére…

Mai kiszemelt „célpontom” szintén „koros” darab: a Monopoly. Millió változata, kiegészítője létezik már, úgyhogy széles a választék. Én most maradok a klasszikus alapdarabnál.

A Monopoly lényege, hogy bevezessen az igazi nagytőkés szemléletbe: minél több és minél többféle ingatlant kell gyűjtened. Aki monopóliumot szerez a játék végére, az nyer. Ilyen egyszerű.

A játékkal szemben mostanában kritikaként szokták felhozni, hogy a Monopolyban a cél a felhalmozás és a tartás, ami azonban már nem felel meg a mai kor követelményeinek, ez már messze nem elég manapság ahhoz, hogy valaki jól bánjon a pénzzel. Ez igaz.

DE! Ha arra használod a Monopoly-t, amire való és amire igazán jó, akkor igenis még ma is lehet hasznos ez a játék!

Ugyanis még a ma szükséges helyes pénzügyi gondolkodásmódnak is része kell, hogy legyen a felhalmozás! Anélkül hogyan akar bárki is vagyont építeni, vagy akár csak megalapozni is? Azt itt helyben aláírom, hogy a felhalmozás után csak tartani a pénzt, vagyis ülni rajta a mai viszonyok között – az árfolyamok változása, az infláció, ne adj Isten, a válság miatt – kész anyagi öngyilkosság. Csak arra lenne jó, hogy az első sorból ülve nézhessük végig premier plan-ban, hogyan veszíti el a pénzünk az értékét.

A mai világban, ahol minden roppant gyorsan változik, mozgásban van, a pénznek is mozognia kell. (nem véletlen, hogy az egyik nagyon fontos pénzügyi kimutatásnak is a cashflow, azaz a pénzáramlás nevet adták.) Ez nem jelenti azt, hogy amit megszereztél, attól meg is kell szabadulnod, hogy újra megszerezhesd, ennek nem lenne semmi értelme, csak felesleges idő-, munka- és energiapazarlás lenne.  A pénzt úgy is meg tudod mozgatni, hogy a Te tulajdonod marad – erre találták ki a befektetéseket. Ez csak azért nagyon faramuci, mert a Monopoly éppen arról szól, hogy befektetésként szerezz ingatlanokat, amiért jó befektetés módjára bérleti díjat is szedsz… Tehát az én számomra a játékot érő kritikák innentől kezdve okafogyottak…

Az egyedüli, ami kicsit kilóg a mai pénzügyi szellemből, legalábbis ami az „egyszerű” hétköznapi ember szintjét illeti, hogy a játék nem csak a felhalmozást, vagyonosodást díjazza simán, hanem a versenytársakat tönkre is kell tenni, el kell lehetetleníteni a győzelemhez. Ez bár sokat elárul a kapitalizmus természetéről, de manapság azért már a nagyok sem kifejezetten csak ezzel a módszerrel dolgoznak. Ez tényleg hiányzik a játékból.

Ezen felül viszont ad egy alapvető személeletet az ingatlanbefektetésekhez.

A másik, amit a játék hiányosságaként meg lehet említeni, az, hogy kizárólag az ingatlanbefektetésekre koncentrál. Nincs az az épeszű pénzügyi tanácsadó, minősített pénzügyi tervező, vagy pénzügyi intelligencia oktató, aki azt mondaná, hogy a mai viszonyok között tegyél fel mindent egy lapra. Tuttira éppen az ellenkezőjét fogják mondani, azaz azt, hogy a több lábon állás a nyerő. Ez ugyanis az egyik, ha nem a legfontosabb módja nem csak a vagyonépítésnek, hanem a vagyon megvédésének is.

Ha azonban a Monopoly-ra úgy nézel, mint egy komplex pénzügyi nevelési program egy elemére, ami az ingatlanbefektetésekről sok mindent megtanít, akkor nyugodtan hátradőlhetsz, és ne foglalkozz azzal, hogy ki hogyan fanyalog miatta – Te is, a gyerek is tanulni fogtok a játékból, ráadásul még jól is érzitek Magatokat közben.

Az áráról csak annyit, hogy ahány verzió, olyan nagy a szórás ebben is: az úti változat már 2.000 forint körül megkapható, de van 14-15.000 forintos kiadás is. Ezen belül mindenki talál magának valót, azt hiszem…

Boldog karácsonyt és kellemes játékot, no meg jó tanulást!

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube