Nem könyv, de szórakoztató!

Mivel sajna a gyerekek nincsenek elkényeztetve a magyar könyvpiacon pénzügyi intelligenciát kikristályosító könyvek vonalán, hát most mást kellett keresnem mára, ami mégis csak gyereknek való, szórakozni is lehet vele, meg tanul is belőle valami hasznosat a pénzügyekről. Úgyhogy kicsit körül néztem, mi minden van itthon, amit én használok a gyerekeim játékos pénzügyi nevelésére… és egész kis kincsestárat találtam!!!

Játékkritika következik…

Biztosan emlékszel még gyerekkorod pénzügyi társasjátékára, a Gazdálkodj okosan!-ra. Jelentem, a játék még most is létezik, meg is lehet venni, és még mindig jó! Vannak persze fogyatékosságai, de ha arra használod, amit tud, akkor nem érhet csalódás – sem Téged, sem a gyereket.

Ha kicsit visszarévedsz a gyerekkorodba, akkor biztosan emlékszel rá, hogy anno a Gazdálkodj okosan! mire volt jó: voltak benne a váratlan (pénzügyi) szituációk, amiket általában a kártyák testesítettek meg, de az sem volt kizárt, hogy valamilyen “büntető” mezőre léptél, és akkor ütött be a krach. Bár ha jobban meggondolom, a krach szót a Gazdálkodj okosan!-nal összefüggésben használni erős túlzás, mivel tönkremenni gyakorlatilag lehetetlen volt benne: a szocialista elvásároknak megfelelően nagy összegeket elherdálni nem tudtál, mert nem volt mire, de lakást szerezni igen, ellenben meggazdagodni sem tudtál, mert max a takarékbetét volt a befektetések csúcsa. Ellenben a takarékosságra próbált rávenni a játék.

Ami tiszta haszon volt benne a takarékosságra szoktatáson túl, hogy azért stratégia is kellett hozzá. Na, jó, nem annyira kidolgozott, mély, mint némelyik számítógépes játékhoz, de azért kezdésnek nem volt rossz.

Még egy jó hír van a Gazdálkodj okosan!-ról: utolérte a modernizálás. Na, jó, nem azt mondom, hogy olyan pörgős játékra számíts, mint mondjuk a Cashflow-ban, de… ha tényleg alapozáshoz használod, akkor lehet akár jó is.

A frissített verziójú Gazdákodj okosan!-ról kb. ugyanazok a jó és rossz dolgok mondhatók el, amik a gyerekkorunk változatáról is:

  • alapfogalmakat vezet be (pl. kamat)
  • a kártyák révén vannak benne előre nem kiszámítható történések, amikre hirtelen kell reagálni (igaz, semmi nagyobb horderejű dologra nem kell gondolni)
  • sőt, most már a XXI. századi fogyasztói társadalomnak megfelelő csábítások is vannak benne (pl. kaszinó, autószalon)
  • a hétköznapi pénzkezelés begyakorlására próbál szoktatni, bár azzal, hogy körönként kap valaki fizetést, nem igazán áll a realitások talaján…
  • a befektetésekre viszont csak abban a mértékben tekint még mindig, amíg a takarékosságról van szó. Mivel azonban ez a befektetésekhez vezető első lépés, ezért alapozásnak megteszi.
  • ami fontos újítás még, hogy a játékosok az új verzióban már el is adhatnak ezt-azt a megszerzett javaik közül, tehát van némi mozgásterük  korrekcióra, ha valami netán mégis beütne
  • de életszerűséget ne nagyon keressünk benne…

És van még néhány alapvető jó tulajdonsága ennek a játéknak:

  1. anyu és apu kiélhetik benne a nosztalgiájukat
  2. a gyerkőcök láthatják, ahogy anyu és apu újra “lemegy” gyerekbe
  3. sokkal olcsóbb, mint a hasonló gazdasági társasjátékok (3.000,- forint körüli áron már meg lehet venni!!!)

Karácsonyra igazi szuper családi élmény.

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube