Nők és a pénzügyek – Kim Kiyosaki szerint nov19

Tags

Related Posts

Share This

Nők és a pénzügyek – Kim Kiyosaki szerint

Legutóbb, amikor a Gazdag papa, szegény papa c. könyvről írtam a postot, elbeszélgettünk (persze emailen) a Könyvmutatványosok blog Nevelde rovatának szerkesztőjével, hogy egész használható dolgonak tűnik ez a pénzügyi nevelés a cikkeimen keresztül, a Gazdag papa, szegény papához meg kimondottan kedvet is kapott. Már csak azért is, mert náluk otthon a pénzügyeket a férj intézi, így aztán hála az égnek(!), nincs is rászorulva a hölgy, hogy feladja eme kényelmes helyzetét, és a pénzügyekkel foglalkozzon…

Akkor csak annyit írtam válaszként, hogy ez a megjegyzése megihletett, megvan a következő post témája. Pedig a valóságban minden szál szőr feláll a hátamon, és kis híjja volt annak is, hogy el nem kezdtem fújni is, mint a kutyafalka által sarokba szorított macs. Pénzügyi nevelőként egyik – bár kissé szélmalomharcra emlékeztető – küldetésem, hogy elmagyarázzam a nőknek: a pénz nem férfidolog. Sőt a statisztikák szerint a nők befektetőként átlagosan jobbak, mint a pasik… És van még egy oka, amiért a nőknek el akarom magyarázni, hogy a pénz márpedig nekik való. Ez az ok pedig nem más, mint az, hogy a nők sokkal többször kerül(het)nek olyan helyzetbe az életben, amikor úgy zuhannak anyagi hullámvölgybe, hogy a kutya nem fog nekik segíteni kikecmeregni onnan. (Erről írtam is anno egy postot. Hogy belinkelem a bejegyzést, annak két oka van:

  1. pénzügyi szempontból egy nőnek nagyon veszélyes műveletlennek lenni. És jó lenne, ha ezt a lányainkkal is meg tudnánk értetni. És már itt is a pénzügyi nevelés a dologban.
  2. hogy miért veszélyes, azt itt most nem szívesen fejteném ki, ellenben benne van a legapróbb részletekig a postban.)

Amikor a szerkesztővel tehát oda-vissza leleveleztük az előző bejegyzésemet a Gazdag papáról, már érett is bennem a gondolat, hogy most a Gazdag nő c. remekművet veszem elő. A Gazdag papa sorozat köteteit Robert T. Kiyosaki követte el (többnyire egy Sharon L. Lechter nevű könyvvizsgáló hölggyel karöltve), most viszont egy másik hölgy jelent meg a Rich Dad-birodalomból. Kim Kiyosaki. A nevek közti hasonlóság nem a véletlen műve, a hölgy ugyanis Robert Kiyosaki felesége.

Igen, kénytelen vagyok elismerni, a könyv megint csak az amerikai viszonyok közti vállalkozói-befektetői létről szól. De aki ezzel már el is akarja hessegetni magától az olvasás felelősségét, hogy “Ez Magyarországon úgysem működne…”, az egyszerűen csak beijedt a lehetőségtől, vagy a befektetés szótól. Ha valakinek netán ez lett volna az első, zsigeri reakciója, akkor annak különösen ajánlom, hogy olvassa el a könyvet.

Önfejlesztő könyvről van szó, tehát irodalmi értékeket megint csak nem kereshetünk a műben. Van viszont benne sok minden más. Például hihető vallomások. Sok nő, ha azt hallja, hogy pénzkezelés, pláne azt, hogy befektetés, a sikítófrász kerülgeti, de minimum annyira inába száll a bátorsága, és menekülőre fogná. Kim Kiyosaki nyíltan bevallja, hogy az első ingatlana megvásárlásakor úgy rettegett, mint még éltében soha előtte. A szokásos gondolatok benne is keringtek: mi van, ha belebukik? Mi van, ha elveszíti a pénzét ahelyett, hogy megsokszorozná? És egyébként, mi a fenét keres ő itt? Aztán vett egy mély levegőt, és belevágott.

Ha hallottál már a komfort-zónáról? Mert Kim Kiyosaki éppen ezt a bizonyos langyos állóvíznek számító komfort-zónából lépett ki. Ezzel szerzett magának új tapasztalatokat, másnéven tudást, ami megerősítette a következő befektetése alkalmával. Melegen ajánlom a módszert Neked is.

A könyv felépítése alapvetően hat barátnő időnkénti találkozásait követi. Nem vonom kétségbe, hogy Kim tényleg megpróbált segíteni az öt barátnőjének helyre tenni a pénzügyeiket, de a találkozások kapcsán mégsem tudok szabadulni attól az érzéstől, hogy ezek csak a tanmese kedvéért vannak megkoreografálva. Félre értés ne essék, a célt remekül szolgálják, de a valódiságukkal kapcsolatban vannak fenntartásaim. (Mintha már említettem volna, hogy irodalmi értéket nem képvisel a mű.) Ha ezt a körülményt lehámozzuk a sztoriról, akkor viszont nagyon is működőképes a történet.

Pénzügyi nevelőként ugyanis meggyőződéssel állíthatom, hogy a könyvben szereplő tudásanyag szakmailag korrekt. Mindezt ráadásul kimondottan nőkre szabva tálalja a szerző. A szöveg olvasmányos, bár az amerikai önfejlesztő irodalomra jellemző visszatérő ismétléseken időnként kicsit megbicsaklik a lendület. Ha azonban ezek felett az apróbb tökéletlenségek felett képesek vagy elsiklani, akkor a könyv pénzügyi önállóságod megalapozója lehet.

Kim Kiyosaki: Gazdag nő

Befektetésekről – nőknek

 

Bagolyvár Kiadó, Budapest, 2010

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube