Pénzügyi nevelés és a sudoku

Előző héten a Játékválasztó Családi Élménynapon szerzett élményeim alapján ajánlottam Neked az otthoni pénzügyi nevelés játékossá tételéhez a Bohnanza-Babszüret kártyajátékot. Az a legszebb az egészben, hogy a játékos pénzügyi nevelés olyan, mint egy feneketlen kút: rengeteg játékkal lehet olyan készségeket, képességeket fejleszteni, amelyek révén a gyermekedet felkészítheted a felnőtt életre és csiszolhatod a pénzügyi intelligenciáját. Most újabb játék következik – figyelem, Mikulásra, karácsonyra is jó ötletet adok!

 

Játékos pénzügyi nevelés otthon – sudokuval

 

Ha már a múltkor a kártyajátékot is az Okosjáték.hu webáruházban találtam, elkezdtem egy kicsit turkálni a kínálatban, hogy mi az, amit még használni lehetne az otthon pénzügyi nevelés során. És megtaláltam ezt:

Játékos pénzügyi nevelés otthon - sudokuval

fotó: Okosjáték.hu

 

Ez pedig nem más, mint a sudoku. Ami nemcsak azért jó játék, mert készségfejlesztő, hanem azért is, mert lényegében kortól függetlenül játssza mindenki az országban – vagyis egy sudokuzás kiváló alkalom arra, hogy az egész családot egy asztal köré ültessük. (Karácsonyi játékparty-hoz tehát kiváló. Éppen ezért akár karácsonyi ajándéknak is, mert a gyerek számára nincs is annál nagyobb öröm, mint amikor a friss-melegében kicsomagolt ajándékot mutogathatja, kipróbálhatja azon nyomban, ráadásul mindezt közösen a családdal.)

Pénzügyi játék lesz a sudokuból

 

Amiért éppen ezt a játékot szemeltem ki a sokféle sudoku-játék közül, annak van még egy oka: már olyan gyerekek is tudják játszani, akik még nem tudnak írni-olvasni, nem ismerik a számokat (legalábbis leírva nem tudnák őket beazonosítani). Ergo középső csoporttól már be lehet vonni a kistesót is a játékba. Ennek egy jó oka van: ezt a sudokut nemcsak számokkal, hanem képekkel is lehet játszani! És ha csak abból indulok ki, hogy a kisgyerekek a képi játékokban, mint pl. memóriajáték vagy éppen puzzle milyen jók szoktak lenni, itt is számítani kell arra, hogy a középsős gyerek bizony simán lenyomja a nagytesókat vagy éppen a szülőket, nagyikat.

Így lehet egy játék akár még a karácsonyi pénzügyi nevelés eszköze is. 🙂

Mi ebben a pénzügyi nevelés? 

 

Ebben tényleg „csak” azoknak a készségeknek, képességeknek a fejlesztése, amelyek a pénzügyi intelligenciához is jól jönnek. De abból van egy jó pár, úgyhogy sorolom:

  • kombinációs készség
  • számolási készségek (persze ez csak akor, ha már számokkal játsszátok a játékot)
  • logikai képessségek
  • taktikai (rövid távú) gondolkodás
  • koncentrációs képesség
  • megfigyelő képesség
  • szabálykövetés képessége (ez is jól jön pénzügyekben is!)
  • lényeglátás képessége

Pénzügyi nevelési tipp pedagógusoknak

 

Mivel tudom, hogy a pedagógusok többnyire saját zsebből veszik a szemléltető eszközöket, de még gyakrabban készítik, így javaslom, hogy most kivételesen szégyentelenül alkalmazzanak gyermekmunkát. 🙂

Egy sudokutáblát összerakni nem nagy faxni, a lerakható számokat, képeket elkészíteni sem, egy technika órát akár rá is lehet szánni. Akik ügyesebbek rajzolhatnak képet, akik nem annyira, azok gyűjtsenek és vágjanak ki képeket.

Plusztipp: 

 

Ugyanezt nagyban is meg lehet tenni. Az egész osztálytermet sudokutáblának lehet használni, vagy egy nagyobb lepedőre felfesteni a táblát. Aztán ezen a lepedőn mozognának a gyerekek, mint élő számok, képek. Különösen azoknak a gyerekeknek lenne ez nagy segítség a sudoku logikájának megértésében, illetve a fentebb felsorolt készségek, képességek fejlesztésében, akik elsősorban a sportokban, táncban jók, vagy nagyon szívesen végeznek olyan tevékenységeket, ahol struktúrákat kell megálmodni, térben kell gondolkodni. (Vagyis azoknak a gyerekeknek, akiknek a testi-kinesztetikus és/vagy a térbeli intelligeciája a domináns. Ha nem egészen világos, amiről most itt írok, akkor nézz utána Howard Gardner többszörös intelligencia elméletének!)

 

Játsszunk és pénzügyi neveljünk minden nap! 

🙂 Csilla 🙂 

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube