Pénzügyi nevelés – kártyajátékkal

Múlt vasárnap a Játékválasztó Családi Élménynapon jártam az Erzsébetligeti Színházban. A bulit az Okosjáték.hu szervezte – és óriási volt! Sokan voltak, én rettentően elfáradtam, de ami még fontosabb, megismertem és kipróbáltam egy olyan játékot, ami sok olyan készséget, képességet fejleszt, ami kifejezetten jól jön, ha a gyermeked pénzügyi intelligenciáját akarod csiszolni. 

Pénzügyi nevelés – kártyajátékkal

 

Már többször is írtam róla, hogy mennyire jók a kártyajátékok – akár még a póker vagy az ulti is – arra, hogy a gyermekeink pénzügyi intelligenciáját fejlesszük. Mindezt annak bizonyítékául szántam, hogy tudd: a pénzügyi nevelés otthon nem lehetetlen ügy, főleg nem a játékos pénzügyi nevelés.

Most éppen egy olyan kártyajátékot találtam, amivel az egész család játszani tud. Igen, még a felnőttek is. Ezt garantálom. A Játékválasztó Élménynapon ugyanis nemcsak gyerekek ültek le velem ezt a játékot játszani, hanem bizony a felnőttek is.

Pénzügyi nevelés kártyajátékkal - játszunk és nevelünk. Pénzügyileg is.

fotó: okosjatek.hu

Pénzügyi játék lesz a Bohnanza kártyajátékból

 

A játék lényege, hogy a kártyákon mindenféle babfajták vannak, legalább 8-féle, de mindegyikből különböző mennyiség van a pakliban. Ezeket a babokat lehet termelni a babföldjeinken, aztán betakarítani, majd eladni. Menet közben a felhúzott kártyákkal lehet a termés mennyiségét növelni (már ha olyan bab jön, amit a földemen termelek), vagy cserealapot képezhet a többi játékossal, így kereskedni is tudunk.

Közben figyelni kell, ki mit termel, abból mennyije van, ki mit aratott már le, mekkora learatott mennyiségért hány tallért kaphatok, stb. Természetesen a játék annál izgalmasabb, minél többen játsszák, mert így többfelé kell egyszerre figyelni.

Mi ebben a pénzügyi nevelés? 

 

Több dolog is.

Egyrészt a játékkal fejleszthető készségek, képességek révén. Hiszen az olyan készségek, képességek, mint pl.

  • a stratégiai gondolkodás, tervezés
  • a megosztott figyelem
  • megfigyelő képesség
  • érvelés
  • kommunikációs képességek, meggyőzés
  • ár-érték arányok megállapítása, win-win megállapodások kidolgozása
  • kombinációs képességek

mind-mind kelleni fognak, ha a gyerek felnőve tudatosan foglalkozik majd a pénzügyeivel.

Másrészt konkrétan kereskedni, alkudozni is kell a játék során. Ez kifejezetten pénzügyi vetületű vonulata a játéknak, vagyis nemcsak készséget, képességet fejleszt, hanem gyakorlatban is van lehetősége a gyereknek arra, hogy gyakorolja a beosztást, vagyonnövelést, bevételszerzést. Csupa olyan pénzügyi tevékenységet, amelyek helyes elsajátítása fontos, hogy a megfelelő pénzügyi magatartásminták alakulhassanak ki.

És egy kis szakmai titok…

 

A Bohnanzát még a saját játékszabálya szerint is 12 éves kortól ajánlja a gyártó. Ez nem véletlen. Az eredeti játékszabály ugyanis meglehetősen nyakatekert és bonyolult. Mivel én már a Játékválasztó előtt  itthon is kipróbáltam, így vasárnap már úgy játszottam mindenkivel, hogy egyszerűsítettem néhány helyen. 🙂 Így viszont az egész játék érdekes volt felnőttnek, gyereknek egyaránt. A legkisebb játékosom 5 éves volt, aki a játék első köre után már vette az akadályokat – engem speciel simán megvert. 🙂

 

Játsszunk és pénzügyi neveljünk minden nap! 

🙂 Csilla 🙂 

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube