Pénzügyi nevelés – sztorizással?

Múlt héten az Okosjáték Veres Péter utcai mintaboltjában jártam. Mit kerestem ott? Olyan játékokat, amelyek alkalmasak arra, hogy az otthoni pénzügyi nevelés eszközei legyenek – akár karácsonykor is. Olyan szórakoztató játékokat, amelyeket együtt is játszhat a család, de olyanokat is, amelyeket akár egyedül is játszhat a gyerek. Mert a játékok sokfélék – akárcsak a gyerekek és a családjaik.

Játékos pénzügyi nevelés otthon – történetmeséléssel

 

Ismered a Story Cubes-ot? Ő az:

 

Játékos pénzügyi nevelés otthon - sztorikockával

fotó: okosjatek.hu

 

A játék lényege, hogy egy sereg dobókockával kell dobod. A dobókockákon azonban nem a hagyományos számok, hanem mindenféle piktogrammok találhatóak, amelyek egy-egy cselekvést, személyt, egyéb élőlényt, fogalmat, stb. jelölnek. A kigurított piktogrammok alapján egy korrekt kis történetet kell rögtönöznöd. Minél több piktogrammot sikerül a sztoriban felhasználni, annál nyerőbb a történet. Ha már játszottál csak egy kicsit is hasonló történetmesélős játékot, akkor tudod, hogy mennyit lehet egy ilyen játék közben nevetni, ahogy alakul a sztori.

További előny (vagy éppen hátrány???)), hogy a gyerek érdeklődési köréhez is igazítható a játék (igaz, ezzel a használt szókincset is korlátozzuk valamelyest), mert nemcsak az alapjáték kapható, hanem kifejezetten cselekvésekről, vagy éppen kalandokról szóló, de láttam prehisztorikus tematikájút, vagy éppen gyógyászatit is. Igaz, nálam a Batman Story Cubes mindent vitt.

A tematikus változatokkal azért is érdemes vigyázni, mert nem árt tájékozottnak lenni az adott témakörben – általában pl. a gyerek jobban otthon van intergalaktikus témában, mint a szülők, nagyszülők, így akaratunkon kívül máris korlátozzuk, kik is játszhatják a játékot, ha ilyen változatot veszünk. Persze az sem kizárt, hogy éppen a mi bénázásaink lesznek azok, amik emelik majd a játék fényét. 🙂

Pénzügyi játék lesz-e egy történetmesélős játék? 

 

Igen.

Ennek pedig az az oka, hogy sok olyan készséget, képességet fejleszt, ami a pénzügyi intelligencia csiszolása során is jól jön.

Gondoltál már arra, hogy sok esetben azért nem tudjuk a legelőnyösebb szerződést megkötni egy bankhitel, vagy éppen egy biztosítás kapcsán (nem is a nekünk leginkább megfelelő termékeket ajánlják), mert nem tudjuk jól elmondani, hogy mit is akarunk, mire is van szükségünk? Ezért jó, ha a gyerekünk néha kommunikációs játékokat is játszik. 🙂

Mi ebben a pénzügyi nevelés? 

 

Csak egy pár olyan készség, képesség, amelyet igénybe vesz a játék, ezzel is fejlesztve a pénzügyi intelligenciát:

  • nyelvi és kommunikációs készségek, amelyek jól jöhetnek pénzügyekben is, pl. pontosan ki tudjuk fejezni, mit is akarunk venni, mire van szükségünk, mi mit, mikor és mennyit tudunk ezért cserébe adni, stb.
  • kreatív gondolkodás, problémamegoldás
  • sorrendiség átlátásának képessége egy folyamaton belül – ennek akkor lehet pénzügyi jelentősége, ha pl. lakáshitelt akar egyszer az életben a gyerek igénybe venni (szinte lehetetlen megúszni a mai magyar viszonyok között). Ha már intéztél valaha lakáshitelt, akkor tudod, hogy nagyjából ezermillió különféle papírt, igazolást, dokumentumot, stb. kell beszerezni – mindenzt úgy, hogy az egész egyszerre, egy paksamétában álljon rendelkezésre, amikor benyújtjátok a kérelmet. Ebben az a logisztika, hogy a papírok érvényessége, illetve a kiadásához szükséges átfutási idők nagyon eltérőek lehetnek. Vagyis ezt kimatekozni, hogy mikorra álljon együtt az összes papír úgy, hogy még mind belül legyen az érvényességi időn, felér egy salto mortale kivitelezésével. Na, ehhez pl. nem árt, ha a sorrendiséget képes vagy kialakítani, aztán pedig követni, átlátni.

 

Játsszunk és pénzügyi neveljünk minden nap! 

🙂 Csilla 🙂 

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube