Tags

Related Posts

Share This

T. Harv Eker: A milliomos elme titkai

A Könyvtár rovat postjai eredetileg a http://konyvmutatvanyosoknevelde.wordpress.com oldalon jelentek meg. Hogy mégis közzéteszem őket itt is, annak csak az a két jó oka van, hogy egyrészt témáját tekintve ide is passzolnak, másrészt meg hogy én írtam, tehát ebből a szempontból is passzolnak ide… 🙂

T. Harv Eker: A milliomos elme titkai – A gazdagság belső játszmájának elsajátítása

Bagolyvár Kiadó, Budapest, 2006

Nem szokványos könyvajánlóra készülök. Pénzügyi műveltségről, a helyes pénzügyi gondolkodásmódról szóló könyvet akarok bemutatni. Kicsit homály mostanság a pénzügyi nevelés fogalma, a csapból is ez folyik, mindenki azt akarja bebizonyítani, hogy enélkül nem élet az élet. Pedig tényleg nem az. Intelligencia ügyében ugyanis három területen kell jól eleresztve lennünk ahhoz, hogy képesek legyünk felnőtt módra és jól elboldogulni az életben:

• általános műveltség – ez a hagyományos IQ területe: azért kell, hogy a szükséges ismereteid meglegyenek, pl. olvasás, matematikai műveletek, mert enélkül meg sem értenéd, mi zajlik körülötted a világban;

• érzelmi intelligencia – ez az a bizonyos EQ, amiről Daniel Goleman írt világhírű könyvet, és ez az, ami nélkül a társas kapcsolataid a süllyesztőbe kerülnének;

• pénzügyi intelligencia – divat PIQ-nek (Pénzügyi IQ-nak) is nevezni, és ez tehet arról, hogy szükséglettől a vágyakig mindenhez meglegyen az anyagi háttér (tehát ne kelljen nyomorogni). Ami pedig ehhez kell, az az, hogy megtanulj másképp gondolkodni a pénzről.

Gondolom, mint a legtöbb szülő, Te is a legjobbat akarod a gyereke(i)dnek. Ebbe minden bizonnyal beletartozik egy olyan életvitel is, ami nem akadályozza meg abban, hogy kedve szerint éljen. Meg tudod Te ezt most tanítani neki? Teljesen OK az, ahogy a pénzről gondolkodsz, mert ezt bizonyítják az anyagi sikereid? Jó példát tudsz adni a csemetének? Ha valamelyik kérdésre nemmel válaszoltál, akkor itt az ideje, hogy kiművelődj.

Mostanság éppen a Bagolyvár Kiadó egyik könyvét olvasom, amit egy T. Harv Eker nevű fazon írt.  Melegen ajánlom pénzügyi gondolkodásmód csiszoláshoz. Az USA-ban hasonlóan világmegváltónak tartják, mint Kiyosakit, jól prosperáló tréning cége is van ennek megfelelően. Egy dologban azonban nagyon különbözik egymástól ez a két pasi: Kiyosaki alapvetően üzletember, és az ebből az alapállásból szerzett, nem megszokott gondolataival hódít, míg T. Harv Eker inkább tréner, helyenként coach (vagyis olyan életvezetési tanácsadó, aki nem ad tanácsokat, helyette inkább az ügyfelei rejtett tartalékait csalogatja elő a megoldás érdekében),  egy eleve olyan szemszögből nézett rá a pénzügyekre, hogy kereste is a szokatlant benne. Coachként amúgy is érdekes a könyv, hiszen már az alcíme is sokat ígérő: “A gazdagság belső játszmájának elsajátítása”… Akárhogy nézem is, itt kapsz ugyan jótanácsokat, de Neked Magadnak kell megdolgoznod a sikeredért. Belülről!

17 gazdagsági tételen keresztül jutsz el addig a gondolkodásmódig, amelyet ha használsz, már nem igazán lesz gondod amiatt, mert valamit nem jól gondolsz a pénzről. Erre lehet ugyan most legyinteni, de kár lenne: jó(l)lét coachként határozottan állíthatom, hogy a pénzügyeink helyes kezelésének legfőbb akadályai a mi megrögzött, bebetonozódott, rossz beidegződéseink a pénzről. (Nem véletlen, hogy ezen a weboldalamon én is a mítoszrombolással, a tabudöntéssel és a hiedelemoszlatással kezdtem. És amilyen sok a hiedelmünk, az oldal indulása óta egyfolytában ebben a témában postolok…)

Vagyunk persze néhányan, akiknek még akkor is nehezére esik ezeken változtatni, ha T. Harv Eker könyvének a végére ér. Hiába kapsz ugyanis bármilyen hiper-szuper jótanácsot, ha nincs meg az önreflexió képessége, vagyis hogy önkritikusan, de nem önostorozóan nézd a saját ténykedésedet, akkor úgy vágod a sarokba a könyvet, mikor végigolvastad, hogy csak úgy porzik. De még ekkor sincs baj! Csak keresned kell egy jó coachot, aki majd a tükröd lesz Helyetted. És akkor majd ráérzel, hogy T. Harv Eker nem hogy nem  állít képtelenséget, hanem legtöbb esetben akkor is igaza van, ha ő az amerikai életvitel alapján írta meg a könyvet…

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube