Share This

Jó szülő jót akar – és jót is tesz? 2. rész

Mit akarsz mindenképpen megtanítani a gyerekednek a nagybetűs Életről?

Hát, kezdjük mondjuk azzal, kicsit leporoljuk  gyerekkorunk pénzügyi nevelési eszközeit…

 

Malacpersely – nosztalgia vagy reneszánsz?

Asszem, mindannyiunk számára ez volt az első eszköz, amivel pénzügyi nevelésünk során találkoztunk. A tutti a sárga műanyag malacpersely volt, abban csörgött csak igazán az aprópénz. Hogy mire jó?

Nosztalgia – semmi másra, csak arra, hogy kiéljük rajta a gyűjtőszenvedélyünket, mert attól lettünk baromi takarékosak. Én speciel nem igazán emlékszem,hogy lett volna bármi szabály, vagy megkötés, aminek mentén a pénzt dobáltuk a perselybe. Egyszerűen csak elvárás volt, hogy takarékoskodjunk, különösen az alsó tagozatban, ahol már osztályfőnöki órán is nagy töménységben kaptuk a takarékosságra való buzdító szólamokat – főleg október 31 közeledtével.

Reneszánsz – a malacpersely még ma is nagyszerű eszköz lehet a kezedben arra, hogy megtaníts egyetsmást a gyereknek a pénzről, de legfőképpen a beosztásról, a takarékosságról. Csak nem árt, ha ez bizonyos szabályok mentén történik. A legfontosabb szabály, hogy mindig valamilyen célra gyűjtsön a gyerek. Semmi sem tud úgy motiválni a megtakarításra, mint a hőn áhított Transformers, vagy Barbie-konyha. Malacperselyből viszont nem árt, ha többet is tart a gyerek! Mostanság ugyanis lehet többféle célja is, amik ráadásul nem is biztos, hogy egy időben teljesíthetők anyagilag. Lehetnek ugyanis rövid, közép- és hosszú távú céljai is a gyereknek – attól függően, hogy mennyi idő alatt tudja rá összerakni a zsét. Ha viszont nem akarsz egy egész vadasparkra való malacperselyt, akkor egyszerűbb, ha inkább borítékokat használsz. Olcsóbb, és a gyerek is úgy dekorálja, ahogy akarja.

Olvasd, tanulj, csináld!

Üdv:

🙂 Csilla 🙂


 

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube