Share This

Jó szülő jót akar – és jót is tesz? 4. rész

Mit akarsz mindenképpen megtanítani a gyerekednek a nagybetűs Életről?

Mondjuk, kicsit kifényesítheted a régen is használt zsebpénz intézményét is…
Zsebpénz – nosztalgia vagy reneszánsz?

Nosztalgia – hogy is volt? Ki mikor, milyen rendszeresen, és egyáltalán mire fel kapott zsebpénzt? Volt, aki minden héten kapott egy huszast (akkor még ért is valamit), és arra költhette el, amire akarta. Volt, aki minden héten kapott egy huszast, de meg volt szabva, hogy csak kajára költheti a büfében. Volt, aki akkor kapott zsebpénzt, amikor már anyu, vagy apu nem fért a pénztárcájában a sok aprótól. Volt, aki a nagyitól kapott egy kis dugipénzt, és az tartott, ameddig tartott. És volt, aki egyáltalán nem kapott zsebpénzt. Egy biztos: a zsebpénz egy része talán kikötött a malacperselyben, még kisebb része a takarékbélyegben, de a nagy részét azt elköltöttük. Tehát a zsebpénz legfontosabb nevelő célja az volt, hogy megtanuljuk elkölteni a pénzt.

Reneszánsz – bizony a zsebpénz is egy olyan eszköz, amit nyugodtan áramvonalasíthatsz a XXI. század követelményeihez. Semmi más nem kell hozzá, csak az, hogy állíts fel szabályokat a kezelésére, és azt tartasd is be a gyerekkel! (Magyarul ellenőrizd le, hogy mindent a megbeszéltek szerint csinál-e.)

Melyek legyenek ezek a határok, szabályok? – avagy a zsebpénz 7 aranyszabálya

  1. milyen rendszerességgel kapja a gyerek a zsebpénzt?
  2. pontosan számoljátok ki, hogy mennyi az a pénz, amiből a gyerek kijön abban a megállapodott időszakban (egy hét, egy hónap)!
  3. a számításnál minden létező rendszeres kiadást vegyetek figyelembe (pl. buszbérlet, menza, fodrász, feltöltő kártya, stb.)!
  4. kalkuláljatok egy bizonyos keretet a váratlan, és nem szokványos kiadásokra is (pl. névnapi ajándék, vagy a bedöglött moviltelefon javíttatása)
  5. számoljatok arra is pénzt, hogy tudjon félretenni, megtakarítani is a zsebpénzből a gyerek!
  6. hogy a gyerek hogyan osztja be, azaz mire fordítja a zsebpénzét, abba a szülőnek beleszólni SZIGORÚAN TILOS!!!
  7. ha időnap előtt elkölti a pénzét a gyerek, akkor nincs könyöradomány, nincs előleg! Ha elszórta a zsét, mert nem gondolt a holnapra, meg a jövő hétre, az már legyen az ő gondja, hogy hogyan oldja meg. Tanulja meg, hogy a pénzt igenis be kell osztani, meg azt is, hogy ha ennek ellenére idő előtt elfogy, akkor sem az apja, sem az anyja nem megy át pénznyerő automatába! Meg azt is megtanulhatja, hogy ha már egyszer így járt, akkor a bankrabláson, és a kuncsorgáson kívül milyen egyéb lehetőségei vannak arra, hogy pénzhez jusson! (Mondjuk akár dolgozhat is. De NEM házimunkát! Helyesebben azt dolgozzon, csak azért ne fizess neki! Meg a jó jegyért sem. Az mind a kettő legyen természetes, hogy annak is meg kell lennie önként és dalolva.)

Ha jobban megnézed, a zsebpénzzel kicsiben lemodellezed a gyereknek a fizetésedet. Nem is baj. Hadd tanulja meg, milyen az, amikor fix összeget kell beosztania!

Neked milyen eszközeid vannak, amiket használsz a gyereked pénzügyi nevelésében? Mi az, ami nosztalgia, és mi az, ami reneszánsz? Kommentelj itt!

🙂 Csilla 🙂

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube