Share This

Jó szülő jót akar – és jót is tesz?

Mit akarsz mindenképpen megtanítani a gyerekednek a nagybetűs Életről?

 

Talán kicsit könnyebb lesz rájönni, ha visszagondolsz, mit mondtak annak idején Neked a szüleid arról, hogy hogyan fogsz majd boldogulni az életben.

Mondtak Neked olyat, hogy:

  • “Te csak tanulj, fiam/lányom, akkor tanulhatsz még többet!”
  • “Te csak kerülj be az egyetemre/főiskolára, hogy jó diplomád legyen!”
  • “Te csak szerezz jó diplomát, hogy legyen jó állásod!”
  • “Te csak szerezz egy jó állást, hogy legyen jó kereseted!”

Ismerős? Netán Te is ezzel próbálod rábeszélni a gyereket arra, hogy tanuljon? Igen? Nagyszerű!

Akkor most próbálj meg visszaemlékezni arra, hogy mit gondoltál, amikor ezeket hallottad az őseidtől! Volt közte ilyen?

  • “Na, neeeeeeee!”
  • “Hagyjál már!”
  • “Kit érdekel?????”
  • “Miért jönnek mindig ezzel? Én bulizni akarok!!!”

Igaz, a legtöbbünknek csak annyit mondtak a szüleink, hogy “Tanulj fiam, szerezz diplomát, hogy legyen egy jó állásod, és akkor gond nélkül élhetsz!”.  Hogy ez ma már, amikor túlvagyunk(?) egy világválságon, már rég nem igaz, azt már mindenki látja: a válságban rohadtul nem érdekelt senkit, hogy milyen diplomád van, hány nyelvvizsgád, mióta vagy már a cégnél. Ha csoportos létszámleépítés mellett döntött a cég, akkor ezek már egyáltalán nem jelentettek garanciát arra, hogy valaki megtarthassa a székét.

Ez volt az a pont, ahol tuttira megdőlt a szülői bölcsesség…

De akkor mihez kezdj Te? Hogyan juss előbbre?

És legfőképpen, és mert a legjobbat akarod a gyerekednek: mi a kakukkfüttyöt mondj, mit taníts neki, hogy minél gondtalanabb legyen az élete? Azt, hogy tanuljon, szerezzen egy diplomát, hogy jó állása legyen, mert akkor fog jól élni? De az már Nálad sem műxik! Hogy lehet ezt a pénzügyi nevelést a XXI. századhoz áramvonalasítani???

Mondjuk úgy, hogy előveszed azt, amit Neked tanítottak a szüleid, és megnézed, mihez kezdhetsz vele. Ha pedig egyedül nem megy, az sem gáz, mert van segítség!

Kövesd nyomon mini email-tréningemet, ahol kitárgyaljuk gyerekkorunk régvolt pénzügyi nevelési eszközeit, lehántjuk róluk a nosztalgiát, és némi áramvonalasítás után végignézzük reneszánszukat is. Ezek persze még nem lesznek elegendőek magukban arra, hogy a gyerek minden lényeges dolgot megtanulhasson Tőled a pénzről, de alapozásnak már nagyon is megfelelnek!

Úgyhogy figyelj, olvasd, tanulj és használd!

Üdv:

🙂 Csilla 🙂

 

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube